Alby-head, jpg
HEM HISTORIA SERVICE RESTAURANGER KURIOSA KONTAKT

Hem

Alby är en ort i norra Botkyrka. Där bor det cirka 11 400 invånare. Alby ligger på tunnelbanans röda linje mot Norsborg, ungefär 30 minuters åkväg från Stockholms centralstation.

Det är en grön förort som ligger i närheten till Flottsbro. Det är ett friluftsområde, där man kan åka skidor på den 100 meter höga skidbacken på vinter eller besöka strandbadet på sommaren. Det är även känt för sina vandringsrundor och en campingsanläggning.

Alby erbjuder flera förskolor och högstadieskolor. Här hittar du även kulturhuset Subtopia som är en populär plats för kultursugna ungdomar. Områden som den fokuserar sig på är cirkus, gatuperformance, film och media. Men även musik, dans, konst och design.

Hem

hem, jpg

Historia

historia, jpg

Alby har sedan länge tillbaka varit en bergig ort högt över havet. Det var ett skärgårdsområde. Här finns gravar och andra fornminnen som karaktäriserar stenåldern (8000-1800 f.Kr).

På 1970-talet byggdes Alby och norra Botkyrka ut för att skapa fungerande bostäder, då man hade en stor efterfrågan på bostäder i hela Stockholmregionen. Detta område blev en av de sista stora flerfamiljeområderna som byggdes inom det så kallade miljonprogrammet. De byggdes ut enligt en plan från år 1967. Man ville skilja biltrafiken från bostadsområderna och skapa en grönare boplats. Man ville även bygga bostäderna så att all service så som daghem, centrumanläggningar och så viadare låg inom gångsavstånd.

År 1972 flyttade de första aktiva företagarna in i till Alby Centrum. Dessa företagare finns än idag kvar. Under 1990-talet har Alby Centrum fräschats upp med bland annat ett nytt utomhustorg, en ny ljusare tunnelbaneentré och fler lokaler i centrumet. Under 2000-talet har centrumet fräshats upp ytterligare, då fler butiker öppnats och även vårdcentralen utökade sin lokalyta och verksamhet.

Hem

Service

I Alby centrum finns både Botkyrkabyggens kundcenter, medborgarkontor, öppna förskolan, trafikskola, tandläkare, vårdcentral och apotek. All ligger nära och är lätt att hitta.

Albys bibliotek finns i nya fina lokaler med ett stort utbud av böcker men förutom det erbjuder biblioteket läxhjälp, språkcafé, sagostunder och lånedatorer.

Hem
service, jpg

Restauranger

I Alby kan du välja mellan olika matställen. Du kan äta god pizza och smaklig kebab på Alby Pizzeria och Grill som ligger inne i centrumet. Där hittar du även Alby Värdshus där du kan ta en öl och sjunga karaoke.

Strax utanför centrumet finns ett torg med Asian Food Take Away, där du kan smaka på mat från Indien, Thailand och Sri Lanka.

Hem
restauranger, jpg

Kuriosa

- I Alby har idag alla gatunamn knytning till rättsväsandet till exempel Lagmansbacken, Tingsvägen, Notariebacken och så vidare.

- Basebollplan och softbollplan ligger i Alby, vid albysjöm. Där spelas turneringar med lag från hela Sverige.

- Cirkus Cirkör har sitt hem i Subtopias cirkushall som är Skandinaviens största.

Hem
kuriosa, jpg
Hemsidan senast uppdaterad: 2012-12-19

Mailadress: jussie_karpinska@hotmail.com