Skogås är en ort i Huddinge kommun, Stockholms län. Skogås har en areal på 12 km² med ca 13 000 invånare. Skogås ligger i Huddinges nordöstra del och söder om Stockholm. Skogås gränsar i norr till Trångsund, i öster till sjön Drevviken, i söder till Haninge och i väst till Vidja. Skogås består av fem trakter, här angivna från norr till söder: Mörtvik, Östra Skogås, Västra skogås, Södra Skogås, Länna och Gräsvreten.

Historia


Namnet Skogås saknar historisk anknytning och har troligen konstruerats av stadsplanerare på 1930-talet då området började bebygga. Ortnamnets beståndsdelar skog och ås syftar på landskapets terräng. Skogås och Trångsund har länge varit en genomfartsbygd med transportleder mot Haninge, Nynäshamn och Dalarö. Under vikingatiden användes sjön Drevviken som transportväg. Länna var då en av flera angöringsplatser. Namnet innehåller ett gammalt ord för landningsplats avlett från "land". På en kulle strax söder om nuvarande Länna gård ligger ett gravfält från yngre järnåldern, som vittnar om att trakten var tidigt bebodd.

Östra Skogås och Mörtvik började planläggas under slutet av 1970-talet. Målet var att bygga flera radhus, kedjehus och villor. I Mörtvik finns en av Skogås badplatser och entrén till Trångsundsskogens naturreservat.

Meny

Shopping


Skogås centrum är inte så populär gällande shopping. Dem enda intressanta platserna som finns är:
 • Ica
 • Katjusja Delikatesser
 • Mat Rix
 • Tandea
 • Focus Friskvård

Länna har dock bra shopping. Länna tillhör Skogås. Där finns:

 • Elgiganten
 • Media Markt
 • Willy's
 • Länna Sport
 • Rusta
 • Stadium

Meny

Landskap


Södra Skogås och Dreviken
Området runt Skogås centrum är ganska tättbebott. Området består av för det mesta höghus och lägenheter.

Östra skogås har fina skogar och stränder. Östra Skogås är fint för friluftsaktiviteter och vandring. Det är fina ljusa kvällar på sommrarna. Man kan grilla, fiska, ha en picnic eller bara hänga på stränderna.

Södra Skogås består för det mesta radhus och några höghus. Här finns skogar som är sammansatta med östra sidan. Här är det fint att vandra i skogen, grilla och sola. På vintrarna är det möjligt att åka skridskor.

Västra Skogås är mindre tättbebott och har mer skog runt omkring. Här kan vandra i skogen, plocka svampar och plocka blåbär. På vintrarna kan barn åka pulka och ha snöbollskrig mot varandra.

Norra Skogås är tättbebott och har ingen skog alls. Här är det bara höghus och radhus. Det finns dock lekparker och fotbollsplan.

Meny

Lokalisering

Till höger har du en karta på Skogås området. Undersök området om du skulle vilja hitta hit.

Det finns fyra olika lägen man kan se Skogås med. En vanlig gatukarta, satellitbild, terrängkarta eller tredimensionella bilder.

Meny

Kontakt


Om ni har tyckt om min hemsida om Skogås, var snälla och skicka en komplemang till mig om mig eller hemsidan eller vad ni känner för. Tack för eran uppmärksamhet.

E-mail: jon_plong@hotmail.com@hotmail.com

Meny
Senast uppdaterad: 2013/01/10