Introduktion och kontakt

Paradisets naturreservat och torpet Paradiset ligger i Huddinge kommuns sydspets.Om man kommer med eget fordon: Kör väg 259 (Haningeleden) som går mellan Huddinge och Haninge, fram till avfarten mot Paradiset som är skyltad ”Ådran”, ”Ekedal” samt ”Paradisets raststuga”. Följ därifrån Ådravägen cirka 1,6 km och notera en lång rad brevlådor på höger sida och busshållplatsen ”Bruket”. En vit skylt med orden ”Paradiset Raststuga” finns också på denna plats. Kör vänster in på Årtorpsvägen, en smal, backig och och slingrig ”sommarstugeväg”. Efter cirka 1 km byter vägen namn till ”Vandrarstigen” som sedan (efter ytterligare cirka 700 meter) leder fram till Paradisets parkeringsplats. Om man kommer med SL-buss: Det finns två busslinjer som trafikerar området, 709 och 865. Den här hemsidan är för de som vill campa,vandra och övernatta i paradiset naturresevat. Det är jätteviktigt att man går in på den här sidan innan man börja åka till paradise för att campa. På den här sidan kan ni hitta all information som man behöver om paradiset, exempelvis vilka aktiviteter som finns där och var man kan övernatta. Informationen kommer från följande källa: källa

Om ni har någon fråga som hemsidan inte besvarar hittar ni mig här: Email
Telefonnummer 0769978793

Om oss

Vi som jobbar på campingen brinner för att fler ska komma ut i naturen och uppleva naturen och släppa all stress .Vi försöker ge er den bästa upplevelsen genom att ge tips på hur ni kan upptäcka paradiset. Ni är alltid välkomna att ställa frågor om ni undrar över någonting.


Aktiviteter

Paradiset är ett stort skogsområde där du kan vandra i tyst och orörd natur. Området ligger högt och här finns många stenåldersboplatser. Dessa låg tidigare vid stranden men ligger nu högre på grund av landhöjningen. Skogarna ger ett orört intryck och tjäder och orre häckar. Här finns två Natura 2000-områden, EU:s starka naturskydd. Granby, som har ett av södertörns rikaste mossbestånd och Hanveden - gammalskog med vildmarkskänsla. En av de tystaste platserna hittar du vid sjön Långsjön. Till den och andra ställen i reservatet tar du dig genom att följa någon av de markerade lederna. Vid det gamla torpet Paradiset finns en raststuga, här slås ängsmarken varje år i augusti och man hittar bland annat ormrot, brudborste, kattfot och ängsvädd. Området är också rikt på fjärilar, spana efter midsommarblåvinge! För kortare promenader kan man ta en tur till sjön Trehörningen, totalt två kilometer. Man följer då Sameslingan norrut från Paradiset. För längre turer kan man kombinera Paradisets leder, Sörmlandsledens sträckor och de små vägarna i området. Om man går utanför de markerade lederna bör man ha en riktig karta.

Rastplatser

Iordningsställda rastplatser finns

- se kartan samt beskrivningen av Sameslingan. Går man Långsjön runt hittar man trevliga rastställen även vid sjöns södra och östra delar. För den som tar sig till Tornbergssjön finns det en fin plats för rast söder om sjön och man kan ta en paus uppe vid Tornbergets topp - se beskrivningen av Tornbergsslingan. Åt öster via Brinkslingan eller Sörmlandsleden kan man hitta bra rastställen vid Trehörningen, Långsjön, Svartsjön samt på båda sidorna av sjön Öran, se vidare ledbeskrivningarna. Tar man Sörmlandsleden mot Lida, kan man pausa bland annat vid Kärrsjön som nås efter cirka 3,5 kilometers vandring från Paradiset.


Tält

Övernattningsmöjligheter för vandrare i Paradis-området Vandrare kan hyra Torpstugan och Gillestugan vid Paradiset för övernattning se mer på sidan Att hyra Torpstugan. Dessutom finns det en kamin-försedd koja ”Ugglekojan" på östra sidan av sjön Trehörningen. Regler: Ingen bokning. Den som kommer först, får övernatta - enstaka dygn men inte mer. Var försiktig med elden (elda inte när det är brandrisk i skogen) och lämna stugan och rastplatsen rena och fina efter dig. Se mer under ledbeskrivningarna.
Det finns också tre skärmskydd (vindskydd): Ett några tiotal meter söder om Torpet Paradiset, ett annat vid Långsjöns västra strand (vid Sameslingan) samt ett vid Trehörningens östra del. Regler: Ingen bokning. Den som kommer först, får övernatta - enstaka dygn men inte mer. Var försiktig med elden (elda inte när det är brandrisk i skogen) och lämna skärmskyddet och rastplatsen rena och fina efter dig.


Mat

Man måste ha mat med sig för det finns ingen restaurang i närheten men det finns grillplatser där man kan grilla vad som helst. Man måste dock ha koll på vädret och fråga vakterna om man får grilla eller inte.


Hitta hit

sidan gjord och updaterad 2019-10-24 av Qais Barikzai för skolarbete
kontakta mig