Historia

De äldsta lämningarna efter människor i huddinge är ungefär 9000 år gamla. Det finns ganska många stenåldersfynd i huddinge. På stenåldern låg större delen av landskapet under vatten och liknade en ytterskärgård. Sen dess har landmassan höjts ungefär 50 meter på grund av den postglaciala landhöjningen. Läs mer. Innan järnvägen anlades på 1860-talet bestod huddinge av skog och landsbygd med torp och gårdar. 9 av gårdarna och många torp finns kvar idag. Runt 1900 blev det alltmer lönsamt för markägare kring stockholm att sälja välbelägen mark till byggtomter. När de första tomterna såldes var gårdarna fortfarande i bruk och ägda av enskilda personer. Senare köptes de av tomtbolag som styckade till stora arealer. Intill huddinge järnvägsstation planerades huddinge villastad 1902 på det sättet. 1960 stod huddinge centrum klart vid huddinge station. Nuvarande centrumanläggning tillkom på 1980-talet.
Upp


Kultur

I huddinge kommun finns det flera konsthallar som drivs av kommunen respektive privata, ideella föreningar. Huddinges nya kulturcentrum är fullersta gård. Sedan 1998 organiseras en 1000 meter lång konstutställning mellan forelltorget och fullersta bio. Utställningen kallas “1000 meter konst” och äger rum den sista lördagen i september. Här visar konstnärer, amatörer och proffs upp sin konst. Det finns också några museum i huddinge. Dessa inkluderar Litografiska museet vid sundby gård och nyboda hembygds- och skolmuseum. Huddinge kommun har 6 bibliotek. Huvudbiblioteket är en tillbyggnad av huddinge kommunalhus. De andra biblioteken finns i flemingsberg, segeltorpsskolan, skogås, trångsund och vårby.


Upp

Shopping

Huddinge kommun har flera ställen att shoppa på. Kungens kurva är ett av dessa ställen. I kungens kurva kan man hitta en matbutik och butiker som säljer telefoner och datorer samt liknande. Ett annat bra ställe att shoppa är huddinge centrum. I huddinge centrum finns allt man behöver. Det finns:

Det finns detta och mer i huddinge centrum. Huddinge centrum är det bästa stället att shoppa på i huddinge. Detta är för att det finns så mycket i huddinge centrum. Det är fortfarande bra att handla i kungens kurva eftersom det finns andra butiker som inte finns i huddinge centrum.
Upp


Friluftsliv

Huddinge är en bra kommun för friluftsliv. Naturen är fin och det finns bra vandringsleder. Ett ställe där man kan vandra är paradiset. Paradiset är ett naturreservat med flera vandringsleder. Huddinge kommun sköter 4 vandringsleder i området. Det finns även några äldre leder i området. Vid paradisets naturreservat finns det ett torp och en parkeringsplats. Vid torpet finns det en brunn för den som är törstig. I paradisets naturreservat finns det flera sjöar nära varandra för den som vill bada eller ta bilder. I paradisets naturreservat kan man vandra i tyst och orörd natur. 2018 var huddinge rankad som stockholms läns bästa friluftskommun.
Upp


Hitta hit

sidfot
Kontakta mig