Huddinge är Sveriges 6:e största kommun med c:a 110 000 invånare som bor utspritt i olika områden; Stuvsta, Snättringe, Farsta, Solgård, Flemmingsberg, Sörskogen, m.f. Det är en vacker kommun med flera parker, sjöar, skogar, promenadstråk. Många barnfamiljer väljer att flytta hit. Huddinge passar även äldre som yngre.


Landskap

Där Huddinge centrum ligger idag, låg från början en sjö, men sjön är försvunnen. Huddinge centrum är byggt på det som var sjöbotten, och hela området är en dal. Centrala Huddinge är omgivet av skog och har ett antal sjöar, bl.a. Trehörningen, Gömmaren, Orlången och Långsjön. Huddinge har också sju naturreservat: bl.a. Drevviken, Gladö Kvarn och Lissmadalen. Kommunen värnar om naturen i Huddinge och satsar mycket pengar på att bevara skogsfaunan och förhindra att sjöar övergöds.
Huddinge erbjuder massvis med friluftsliv för de som gillar fågelskådning, fiske, bad och utflykter. Det finns gott om promenadstråk. Under vintertid så finns det skidspår och några sjöar plogas så att man kan åka skridskor där.


UPP


Kommunikation

I Huddinge kan man åka kommunalt med bussar och pendeltåg. Pendeltågsstationen ligger i Huddinge C, mellan Stockholm C och Södertälje. Resan in till T-centralen tar c:a 15 min. Bussar avgår från Komunalvägen samt Huddinge busstation. Några närliggande platser som man kan resa till med hjälp av buss är Flemingsberg, Stuvsta samt Kungens Kurva.
I Flemingsberg finns studentboenden och universitet. Karolinska Universitetssjukhuset ligger där. Man kan ta sig dit med buss 172. Till Stuvsta tar man buss 710 eller 703. Man kan också åka pendeltåg stationen vilket tar 2 min. I Kungens Kurva finns ett stort köpcentrum med bl.a. Heron City, IKEA, City Gross, Elgiganten, Toys”R”us samt en massa andra stora företag. Dit kan man åka med buss 710 vilket tar c:a 30 min, eller buss 740 som tar c:a 40 min.


UPP


Centrum

Huddinge Cenrum ligger längs Kommunalvägen och inhyser en stor variation av kedjeföretag. Det finns caféer, restauranger, snabbmatställen, kläd- och skobutiker, sportutrustning, apotek och vårdcentral, teknikbutiker, delikatessbod samt fösäljning av böcker och hemslöjdsprodukter. Det finns även en scen mitt i centrum där olika artister, musiker och dylikt uppträder kopplat till olika evenemang. Jockmocksdagarna är ett återkommande evenemang som sker under vintern. Kulturskolan brukar ha en avslutande karneval för uppvisning. Torget brukar annars upptas av blomförsäljning.


UPP


Skolor och utbildning

I centrala Huddige finns det tre gymnasieskolor:

I Flemingsberg ligger Karolinska Institutet som har olika universitetsutbildningar så som sjuksköterseutbildning, läkarutbildning och tandläkarutbildningar. KTH (kungliga tekniska högskolan) finns även här. De sysslar med bl.a. ingengörsutbildningar inom fysik, maskinteknik och dylikt.


UPP


Kultur och Fritid

Huddinge är en stor kommun och erbjuder måga typer av aktiviteter och sporter. Dans, fotboll, orientering, basketboll, skidklubbar, slöjdgrupper, litteraturgrupper, kampsport, hockey, friidrott m.fl.
Det finns en stor simhall som heter Huddingehallen vid Kvarnbergsplan som välkomnar alla. Det finns även ett gym samt åtskilliga kurser och grupper där man kan delta i olika former av workouts och kampsport som boxning, aikido, karate och kung fu, aerobics, zumba och mycket mer.
I Sjödalsparken bredvid Huddinge centrum förekommer evenemang. Man kan fira valborg och Midsommar. Det finns en scen där olika artister och uppträdare hyrs in eller hyr av kommunen. Jazzdagarna som är ett årligt evenemang hålls där i slutet av maj varje år.
I Rådsparken finns en stor gräsplan där många går för att sola, ha utflykt samt spela forboll eller brännboll. Det finns också en skateboardramp samt en basketplan. Bredvid Rådsparken finns en liten gård med djur (ex. grisar, kaniner, höns, åsnor) som många tar sina små barn till. Barn i mellanstadiet kan gå med i djurklubben och hjälpa till att ta hand om och mata djuren.
Precis utanför Huddinge centrum finns en ungdomsgård som kallas ”Huset”. Huset är framför allt musikinriktat och har flertalet instrument, ljudisolerade rum samt ett inspelningsbås som ungdomsband kan låna för att spela in sin egen musik.


UPP


Denna sida är skapad av: Amanda Koinberg
senast uppdaterad: 14:44, Mars 6, 2015
Kontakta mig via mail